Θέματα Μαθηματικών - Πανελλήνιες 2020. Εύκολα ή δύσκολα; Βατά ή ζόρικα; Ποιοι ευνοούνται; Απευθύνονται σε καλά διαβασμένους και προετοιμασμένους μαθητές;
Πανελλήνιες εξετάσεις ΓΕΛ στα Μαθηματικά Προσανατολισμού
Στα μαθηματικά προσανατολισμού εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές αυτοί που μετά από χρόνια θα διηγούνται ότι τη χρονιά που έδιναν πανελλήνιες πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός (COVID-19) ως πανδημία και έφερε τεράστιες ανατροπές στη ζωή όλων. Μόνιμες ή μη μόνο εκείνοι θα ξέρουν να μας πουν.
Ο κόσμος υποχρεώθηκε να κλειστεί στο σπίτι του, τα σχολεία έκλεισαν για μήνες, τα μαθήματα γίνονταν μόνο διαδικτυακά, την καθιερωμένη ύλη δεν πρόλαβαν να τη διδαχτούν και η διεξαγωγή των εξετάσεων έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.
Πανελλαδικές εν μέσω COVID-19 – Επηρέασε ο κορωνοϊός τα θέματα;
Οι πρωτόγονες κοινωνικές συγκυρίες των τελευταίων μηνών με τις όποιες συνέπειες έφεραν τα έκτακτα μέτρα του υγειονομικού συναγερμού καθώς και η μείωση της ύλης των μαθηματικών σχεδόν στη μισή, είχε προκαλέσει σε μαθητές και καθηγητές μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το περιεχόμενο και τη δυσκολία των θεμάτων των φετινών Πανελληνίων.
Όπως διαπιστώθηκε σήμερα όλη αυτή η αβεβαιότητα και οι παρεκτροπή από την καθιερωμένη διαδικασία και πρόγραμμα των πανελληνίων συνυπολογίστηκαν στην επιλογή των θεμάτων. Δεν επιλέχθηκαν θέματα που θα επιβάρυναν την ήδη πιεσμένη ψυχολογία λόγω του εγκλεισμού. Θεωρούμε ότι έγινε σκοπίμως.
Ήταν σωστά δομημένα και διατυπωμένα, δεν προκαλούσαν σύγχυση, κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης (όχι ότι είχε μείνει και πολλή) και έδιναν τη δυνατότητα σε έναν όχι πολύ «δυνατό» αλλά επαρκώς προετοιμασμένο μαθητή να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10 χωρίς κάποια δυσκολία.
Υπήρχε όμως μία σαφής κλιμάκωση της δυσκολίας των θεμάτων ώστε να υπάρξει η διάκριση του μέτριου από τον καλό και του καλού από τον άριστο με τη δυνατότητα αρίστευσης (>18) να απαιτεί πολύ καλό διάβασμα και μαθηματικές δεξιότητες.
Ήταν δύσκολα τα θέματα των Μαθηματικών; Τι θα γίνει με τις βάσεις;
Όσο αναφορά το χαρακτηρισμό εύκολα ή δύσκολα πρέπει να προσπαθούμε να τον αποφεύγουμε καθώς κρύβει σαφώς υποκειμενικά κριτήρια.
Ας πούμε απλά ότι δε ζητήθηκε κάτι πολύ εξεζητημένο ή εξαιρετικά πρωτόγνωρο.
Ο καλά προετοιμασμένος μαθητής θα κατάφερε να γράψει καλά παρ όλα αυτά το άριστα δε θα παρατηρηθεί συχνά λόγω συγκεκριμένων δυσκολιών.
Γενικότερα, το κλίμα που άφησε η σημερινή εξέταση ήταν θετικό με πολλά χαμόγελα κατά την έξοδο των μαθητών από το σημείο εξέτασης.
Επομένως, όπως σε κάθε εξέταση σημασία δεν έχει η δική μας επίδοση αλλά η θέση της επίδοσή μας σε σχέση με των υπολοίπων. Μπορεί να χαίρεσαι σήμερα που ήξερες να λύσεις τα θέματα αλλά μήπως τα ήξεραν και όλοι οι υπόλοιποι;
Και όπως τονίζουμε πάντα σε οικείους υποψηφίους:
ΟΕΦΕ για τα φετινά θέματα: «Τα καλύτερα των τελευταίων ετών!»
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος τοποθετήθηκε για τα φετινά θέματα των μαθηματικών προσανατολισμού δημοσιεύοντας το εξής δελτίο τύπου:
Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και καλά διατυπωμένα.
Απευθύνονται σε καλά διαβασμένους και προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει σε βάθος την ύλη και έχουν ευχέρεια στις πράξεις.
Καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης.
Για να γράψει ένας μαθητής καλά θα έπρεπε να έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία για παραπάνω από ένα χρόνο, καθώς απαιτούνταν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις του Λυκείου.
Οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί επαρκώς μπορούσαν να προσεγγίσουν και να ξεπεράσουν το 10.
Συγχαρητήρια στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων διότι τα θέματα ίσως είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών!
Η ομάδα του mathhmatika.gr εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή δύναμη, καλή συνέχεια, υγεία και ψυχραιμία.