Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου. Βάση, Διεύθυνση, Τηλέφωνα κ.α.
Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου ● Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στην συνέχεια παραθέτουμε κάποιες βασικές χρηστικές πληροφορίες για το τμήμα Μαθηματικών. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος
Τμήμα Στατιστικής Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών
Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ιδρύθηκε το 2000 (Π.Δ. 83/2000) και λειτούργησε ως αυτόνομο Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Με το Π.Δ. 93/2013 (ΦΕΚ 131/τ.Α΄/05.06.2013) συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Μαθηματικών και αποτέλεσε από τότε την Κατεύθυνση Σ.Α.Χ.Μ. του Τμήματος Μαθηματικών.
Με το νόμο 4485/04.08.2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/04.08.2017) το Τμήμα λειτουργεί, εκ νέου, ως αυτόνομο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με ημερομηνία έναρξης την 01η/09/2018. To Tμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών έχει ως στόχο την καλλιέργεια, προαγωγή και μετάδοση της γνώσης, με τη διδασκαλία και έρευνα, στα γνωστικά πεδία της Στατιστικής, της Αναλογιστικής Επιστήμης και των Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.
Σάμος ● Σχολή Θετικών Επιστημών ● Πρόγραμμα Σπουδών
Ο σκοπός του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, ιδίως της Θεωρίας των Πιθανοτήτων, παράλληλα με μεθόδους άλλων επιστημών, ιδίως οικονομικών, θα μπορούν να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους ή να πάρουν αποφάσεις για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών ή να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια ή να προτείνουν επενδυτικές στρατηγικές, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.
Βασική επιδίωξη του Τμήματος είναι ο τυπικός απόφοιτός του να συνδυάζει υψηλές ικανότητες στελέχους επιχείρησης και θετικού επιστήμονα.
Για το λόγο αυτό, το Τμήμα είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό και σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, εξασφαλίζει άριστες επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους.
Το Πρόγραμμα Σπουδών στοχεύει στην απόκτηση από το φοιτητή ενός αξιόλογου μαθηματικού υπόβαθρου καθώς επίσης και στην απόκτηση γνώσεων πληροφορικής, λογιστικής και οικονομίας.
Επαγγελματικές Προοπτικές – Το επάγγελμα του Στατιστικού
Η λειτουργία του Μαθηματικού Τμήματος και του Τμήματος Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για αποφοίτους με ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο.
Ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με πολύ ευνοϊκές συνθήκες στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές προσοδοφόρες θέσεις εργασίας για στατιστικούς σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες πετρελαιοειδών, εταιρίες τηλεπικοινωνιών.
Ο ρόλος του στατιστικού σ’ αυτές τις εταιρίες είναι σημαντικότατος μια που τα συμπεράσματα και οι γνωμοδοτήσεις του είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν Τμήματα Στατιστικής σε Υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, τα οποία στελεχώνονται από στατιστικούς, οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν με χρήση στατιστικών πακέτων διάφορα δεδομένα στοχεύοντας στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Ένας πτυχιούχος στατιστικής με γνώσεις βιοστατιστικής μπορεί να εργαστεί σε μία φαρμακευτική εταιρία ή σ’ ένα νοσοκομείο ως αναλυτής ιατρικών ή επιδημιολογικών δεδομένων.
Τονίζεται ότι ο ρόλος της στατιστικής συμπερασματολογίας σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία είναι εξαιρετικά κρίσιμος και ότι υπάρχει διεθνώς έλλειψη επιστημόνων με εξειδίκευση στη βιοστατιστική.
Στον ακαδημαϊκό χώρο (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Ινστιτούτα) ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνα με στόχο την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής σε κάποιο θεωρητικό ή εφαρμοσμένο αντικείμενο.
Σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν στατιστικοί ως επιστημονικοί συνεργάτες.
Επάγγελμα Αναλογιστή – Επιχειρηματίας με μαθηματικές βάσεις
Πρόκειται για ένα επαγγελματία ικανό να εκτιμήσει επιχειρηματικούς κινδύνους.
Ο αναλογιστής χρησιμοποιεί μαθηματικά, στατιστική και οικονομική θεωρία για να μελετήσει αβέβαια μελλοντικά γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Είναι ικανός να πάρει αποφάσεις σχετικές με την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, να καταρτίσει ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια, να προτείνει επενδυτικές στρατηγικές.
Ο αναλογιστής είναι σε θέση να συγκεντρώσει και να αναλύσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανότητες ασθένειας, θανάτου, ατυχήματος και φυσικών καταστροφών.
Είναι ικανός να κάνει προβλέψεις σχετικές με το ύψος ζημιών ή κερδών για μια επιχείρηση.
Η σταδιοδρομία του αναλογιστή χαρακτηρίζεται καλύτερα ως επιχειρηματία με μαθηματικές βάσεις παρά ως «τεχνοκράτη μαθηματικού».
Το επάγγελμα – καριέρα του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου
Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος παρέχει συμβουλές στους πελάτες του σχετικά με τον οικονομικό τους προγραμματισμό ή τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου αυτοί να πραγματοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους.
Η πελατεία ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου μπορεί να ποικίλει από ιδιώτες που επιθυμούν επαγγελματικές συμβουλές και προγραμματισμό προκειμένου να επιτύχουν κάποιους οικονομικούς στόχους οικογενειακού προγραμματισμού έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή ακόμα και κράτη (που για παράδειγμα μπορεί να επιθυμούν την αναδιάρθρωση του χρέους τους ή την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών ή την εύρεση τρόπων χρηματοδότησης μεγάλων έργων).
Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ένα τεράστιο εύρος περιοχών δραστηριοποίησης για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που περιλαμβάνει εξειδικεύσεις όπως επενδύσεις, διαχείριση κινδύνων, εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων, ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, εξαγορές και συγχωνεύσεις κλπ.
Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος μπορεί να εργασθεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος εταιρειών συμβούλων ή χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών οργανισμών.
Εκτός από ένα καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος πρέπει να είναι ενήμερος για τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις νέες μεθόδους και τάσεις στα χρηματοοικονομικά, να διαθέτει αναπτυγμένες ικανότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργική και επιχειρηματική σκέψη, πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη.
Παραθέτουμε αναλυτικά την λίστα των μαθημάτων – πρόγραμμα σπουδών που διδάσκονται (υποχρεωτικά & προαιρετικά) οι φοιτητές που φοιτούν στο τμήμα κατά την διάρκεια φοίτησης τους στα διάφορα εξάμηνα σπουδών.
Δείτε τα μαθήματα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Μαθήματα 1ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Απειροστικός Λογισμός Ι
- Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα Ι
- Πληροφορική με Εφαρμομές Στατιστικής
- Εισαγωγή στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά
- Αγγλικά I
Μαθήματα 2ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Απειροστικός Λογισμός ΙΙ
- Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα ΙΙ
- Εισαγωγή στον Προγραμματισμό
- Εισαγωγή στη Συνδυαστική και Πιθανότητες
- Αγγλικά ΙΙ
-
Μαθήματα Επιλογής
- Εισαγωγή στην Ασφάλιση
Μαθήματα 3ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Πιθανότητες Ι
- Μικροοικονομική Θεωρία Ι
- Διαφορικές Εξισώσεις
- Αγγλικά ΙΙΙ
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ
-
Μαθήματα Επιλογής
- Βάσεις Δεδομένων
- Εισαγωγή στο Δίκαιο
- Στοιχεία Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών
- Λογιστική
Μαθήματα 4ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Στατιστική Ι
- Πιθανότητες ΙΙ
- Στοχαστικές Διαδικασίες
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Μακροοικονομική Θεωρία Ι
- Αριθμητική Ανάλυση
-
Μαθήματα Επιλογής
- Στοιχεία Θεωρίας Μέτρου
- Εμπορικό Δίκαιο
- Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Μαθήματα 5ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Στατιστική ΙI
- Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά Ι
- Μαθηματικά Ασφαλίσεων Ζωής Ι
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Θεωρία Κινδύνων
- Επιχειρησιακή Έρευνα (Γραμμικός και Δυναμικός Προγραμματισμός)
-
Μαθήματα Επιλογής
- Δειγματοληψία
- Ασφαλιστικό Δίκαιο
- Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας
Μαθήματα 6ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Ανάλυση Παλινδρόμησης
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Αναλογιστικά Πρότυπα Επιβίωσης
- Ανάλυση Κατηγορικών Δεδομένων
- Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΙΙ
- Θεωρία Στοχαστικής Ανάλυσης
- Εισαγωγή στη Διοικητική Τραπεζικών Κινδύνων
- Εισαγωγή στη Στατιστική κατά Bayes
-
Μαθήματα Επιλογής
- Θεωρία Αποφάσεων και Παιγνίων
- Μαθηματικά Ασφαλίσεων Ζωής ΙΙ
- Συνταξιοδοτικά Σχήματα
- Θεωρία Ακραίων Κινδύνων
Μαθήματα 7ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Ανάλυση Διακύμανσης
- Μαθηματικά Γενικών Ασφαλίσεων Ι
- Χρονοσειρές
- Υπολογιστική Στατιστική – Μέθοδοι Προσομοίωσης
- Βιοστατιστική
- Στοχαστική Μοντελοποίηση
- Γραμμικά και Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα
- Μαθήματα Επιλογής
-
Απαραμετρική Στατιστική
- Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΙΙΙ
- Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ
- Διδακτική της Στατιστικής
- Ειδικά Θέματα Ασφαλίσεων Ζωής Ι
- Μαθηματικά Οικονομικά
- Ειδικά Θέματα Αναλογισμού Ι
- Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής Ι
- Πτυχιακή Εργασία
- Μουσική Ι
- Αγγλικά-Toefl-Gmat
Μαθήματα 8ου Εξαμήνου στο Στατιστική Σάμου
-
Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα
- Οικονομετρία
- Στατιστικά Πακέτα και Ανάλυση Δεδομένων
- Χρηματοοικονομικά Υπολογιστικά
- Πολυμεταβλητή Ανάλυση
- Πρακτική Άσκηση
- Μαθήματα Επιλογής
- Συναρτησιακή Ανάλυση
- Οικονομική-Χρηματοοικονομική Στατιστική
-
Διδακτική των Οικονομικών
- Διακριτά Μαθηματικά
- Επενδύσεις
- Αντασφάλιση
- Μαθηματικά Γενικών Ασφαλίσεων ΙΙ
- Επιχειρηματικότητα
- Μοντελοποίηση Ακραίων Φαινομένων
- Ανάλυση Επιβίωσης
- Ακολουθιακή Στατιστική Ανάλυση
- Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙ
- Ειδικά Θέματα Αναλογισμού ΙΙ
- Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής ΙΙ
- Ειδικά Θέματα Ασφαλίσεων Ζωής ΙΙ
- Ειδικά Θέματα Χρηματοοικονομικών
- Πτυχιακή Εργασία
- Μουσική ΙΙ
- Ειδικά Θέματα Οικονομετρίας