Ο Νίκος Χριστοφίδης είναι Κύπριος μαθηματικός & καθηγητής οικονομικών μαθηματικών στο Imperial του Λονδίνου. Από αυτόν προέρχεται ο αλγόριθμος Χριστοφίδη.
Νίκος Χριστοφίδης – Βιογραφικά στοιχεία
- Γέννηση: 1942 Κύπρος
- Σπουδές: Ιμπίριαλ Κόλεϊτζ
- Ιδιότητα: Μαθηματικός
Νίκος Χριστοφίδης ● Κύπριος μαθηματικός ● Αλγόριθμος Χριστοφίδη
Ο Νίκος Χριστοφίδης (1942 στην Κύπρο) είναι Κύπριος μαθηματικός και καθηγητής οικονομικών μαθηματικών στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου.
Ο Χριστοφίδης σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, επίσης, όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1966, (Διατριβή: Η προέλευση των απωλειών φορτίου σε κινητήρες επαγωγής με στροφεία χυτού αλουμινίου).
Ήταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Associated Electrical Industries και στη συνέχεια και πάλι στο Imperial College.
Το 1984 έγινε καθηγητής επιχειρησιακής έρευνας και αργότερα οικονομικών μαθηματικών.
Το 1990 ήταν ο συνιδρυτής και διευθυντής του Centre for Quantitative Finance (τώρα Institute of financial Engineering), το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οικονομικά τμήματα μεγάλων εταιρειών.
Έχει επικεντρωθεί ειδικότερα στη διαχείριση κεφαλαίων, στη διαχείριση κινδύνων και στην ανάλυση πραγματικών επιλογών των εταιρειών. Διευθύνει την εταιρεία Financial Engineering Ltd. στο Λονδίνο, η οποία ασχολείται με την αυτοματοποιημένη διαχείριση συναλλαγών και κινδύνων για τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου.
Πριν από αυτό, ασχολήθηκε με συνδυαστική βελτιστοποίηση (προγραμματισμός, ανάλυση κυκλοφοριακών ροών) και αλγόριθμους στη θεωρία γραφημάτων.
Από αυτόν προέρχεται ο αλγόριθμος Χριστοφίδη στο Πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή.
Συγγράμματα του Νίκου Χριστοφίδη
- Θεωρία γραφημάτων: Μια αλγοριθμική προσέγγιση, Academic Press 1975
- ως εκδότης: Συνδυαστική βελτιστοποίηση, Θερινό σχολείο στη συνδυαστική βελτιστοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στο SOGESTA, Urbino, 1977, Chichester: Wiley 1979
- με τον Samuel Eilon, C D. T. Watson-Gandy: Διαχείριση διανομής: μαθηματική μοντελοποίηση και πρακτική ανάλυση, Λονδίνο: Griffin 1971.
Πηγές: Wikipedia κ.ά