Ειδήσεις για Μαθηματικά Live ● Νέα για τον εκπαιδευτικό, το μαθητή, όποιον αγαπάει την επιστήμη. Εξελίξεις, ασκήσεις, άρθρα, μαθηματική φιλοσοφία κ.α.
Μαθηματικά. Live ειδήσεις – νέα σε Ελλάδα. Εκπαίδευση, άρθρα
Google News Live ειδήσεις και νέα για τα Μαθηματικά από το Mathhmatika.gr για τους μαθητές, γονείς, καθηγητές Μαθηματικών από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ειδήσεις για την επιστήμη των Μαθηματικών, εφαρμογή Μαθηματικών στην ζωή και την καθημερινότητα, ειδήσεις σχετιζόμενες άμεσα ή έμμεσα με την Μαθηματική επιστήμη, την εκπαίδευση και την εφαρμογή της.
Τα μαθηματικά και η χρήση τους (ειδησεογραφία- άρθρα) στην ιατρική, φυσική και άλλες επιστήμες, στην έρευνα και την καινοτομία, στα sport – αθλητισμό, viral – προβλήματα και γρίφοι κλπ. Ένας νέος μαθηματικός… ειδησεογραφικός κόσμος live …
(κάντε κλικ στο Link της 3ης στήλης «Πηγή»)
Μαθηματικά νέα – εξελίξεις, ασκήσεις, επικαιρότητα, επιστήμη
Ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα:
- Τα νέα των Πανελληνίων
- Θα ανοίξουν τα σχολεία;
- Αλλαγές στην εκπαίδευση
- Πανελλαδικές και ύλη μαθημάτων
- Μαθηματικά και κορωνοϊός
- Τα μαθηματικά κρίνουν τη χαλάρωση των μέτρων
- Κουιζ – Tricks – Viral Γρίφοι και προβλήματα
- Ασκήσεις, τηλεασκήσεις & λύσεις μαθηματικών
- Επιστημονικά άρθρα, εξελίξεις στην επιστήμη, ειδήσεις, επικαιρότητα
- Μαθηματικές σχολές
- Διαγωνισμοί – Αποτελέσματα
- Σπουδές – Μεταπτυχιακά προγράμματα
- Μαθηματική Ψυχολογία και Φιλοσοφία
- Μαθηματικά στην τέχνη, το θέατρο τον κινηματογράφο
- Διδασκαλία των Μαθηματικών
- Ασκήσεις και λύσεις
- Αδυναμίες και δυσκολίες στα μαθηματικά
Τι είναι τα Μαθηματικά (mathematics); Από που προέρχεται η λέξη;
Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη που μελετά θέματα που αφορούν την ποσότητα (αριθμούς), τη δομή (γεωμετρικά σχήματα), το χώρο, τη μεταβολή, τις σχέσεις όλων των μετρήσιμων αντικειμένων της πραγματικότητας και της φαντασίας μας, καθώς επίσης, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, και μερικά άλλα που δεν είναι γενικώς δεκτά ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στον ορισμό των μαθηματικών.
Η λέξη μαθηματικά (mathematics) προέρχεται διεθνώς από την ελληνική γλώσσα, και συγκεκριμένα από τον (αρχαίο) πληθυντικό του ουδετέρου του επιθέτου μαθηματικός < μάθημα < μανθάνω, μαθαίνω, αποκτώ (με μελέτη) γνώσεις, γνώση, παιδεία, εμπειρία. Στην Ελλάδα, η λέξη «μαθηματικά» έφτασε να έχει στενότερη και πιο τεχνική σημασία εννοώντας τη «μελέτη των μαθηματικών» (με τη σημερινή έννοια του όρου), ακόμη και από την Κλασική Εποχή.
Σήμαινε η μάθηση της τέχνης των μαθηματικών.
Παρανοήσεις – μαθηματική έννοια – «les mathématiques» – «maths»
Στα λατινικά και στα αγγλικά γύρω στα 1700, ο όρος «mathematics» πιο συχνά σήμαινε αστρολογία ή μερικές φορές αστρονομία, παρά μαθηματικά με τη σύγχρονη έννοια του όρου.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές λανθασμένες μεταφράσεις και παρανοήσεις, με πιο ιδιαίτερο παράδειγμα τη διαβόητη προειδοποίηση του Αγίου Αυγουστίνου ότι οι χριστιανοί θα πρέπει «να προσέξουν τη μαθηματική έννοια», και ενώ αναφέρει τα μαθηματικά με την αστρολογική έννοια της εποχής και στην ουσία καταδικάζει την αστρολογία, μπορεί μερικές φορές η φράση να παρερμηνευθεί και να θεωρήσει κανείς πως ο άγιος καταδικάζει τα μαθηματικά, με τη σημερινή έννοια του όρου.
Ο εμφανιζόμενος πληθυντικός στα αγγλικά, όπως και στα γαλλικά «les mathématiques» και το λιγότερο χρησιμοποιούμενο παράγωγο στον ενικό «la mathématique», πηγαίνει πίσω στο ουδέτερο πληθυντικό στη Λατινική «mathematica» (Κικέρων), με βάση τον ελληνικό πληθυντικό «τα μαθηματικά», που χρησιμοποιείται από τον Αριστοτέλη και σημαίνει περίπου «όλα τα πράγματα μαθηματικά», αν και είναι πιθανό ότι η αγγλική να δανείστηκε αρχικά μόνο το επίθετο «mathematical» και να σχηματίστηκε εκ νέου το ουσιαστικό «mathematics», κατά τα πρότυπα των λέξεων φυσική (physics) και μεταφυσική (metaphysics), που κληρονόμησε απευθείας από την ελληνική γλώσσα.
Στα αγγλικά, τα μαθηματικά ουσιαστικό παίρνει ρηματικούς τύπους στον ενικό αριθμό. Συχνά συντομεύεται σε «maths», ή ακόμη, κυρίως στην αγγλόφωνη Βόρεια Αμερική, σε «math».
Κλάδοι των Μαθηματικών για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή
Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε χοντρικά τους επιμέρους κλάδους των μαθηματικών όπως παρακάτω , χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών.
- Άλγεβρα. Η άλγεβρα είναι ο μαθηματικός κλάδος που ασχολείται γενικά με την έννοια της (αλγεβρικής) δομής.
- Μαθηματική ανάλυση. Η μαθηματική ανάλυση είναι ο μαθηματικός κλάδος που ασχολείται γενικά με την έννοια της απόστασης
- Γεωμετρία. Η γεωμετρία είναι ο μαθηματικός κλάδος που ασχολείται γενικά με την έννοια του σχήματος.
- Εφαρμοσμένα μαθηματικά
- Διακριτά μαθηματικά. Στα διακριτά μαθηματικά μελετούνται συγκεκριμένα πεπερασμένες ή αριθμήσιμες δομές.
- Θεμέλια των μαθηματικών. Κλάδοι που προσπαθούν να θεμελιώσουν και να ενοποιήσουν τα μαθηματικά. via